PRAVILNA PREHRANA PSOV IN MUC

Pravijo, da si to, kar ješ... isto velja za vašega psa in mačko.

Strokovnjaki za prehrano nam že dolga leta govorijo, da prehrana igra pomembno vlogo pri zdravju in splošnem počutju posameznika, vendar ali ste vedeli, da prehrana vašega psa ali mačke igra enako pomembno vlogo pri njegovem oziroma njenem zdravju?

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so psi in mačke vsejedci, so tehnično gledano mesojedci, zato potrebujejo prehrano z visoko kakovostnimi mesnimi beljakovinami, da bi živeli dolgo, zdravo in produktivno življenje. V vseh proizvodih Arden Grange, ki so na bazi piščanca kot primarne beljakovine, sta uporabljeni moka iz piščančjega mesa najvišje kakovosti in sveže piščančje meso piščancev iz proste reje, ki je eden izmed najbolj prebavljivih beljakovinskih virov, ki so trenutno na razpolago. Za pse, ki so občutljivi na piščančjo beljakovino, so na voljo tudi okusi z jagnjetino, svežim losos in oceansko ribo. Slednja vsebuje krompir namesto riža za najbolj občutljive živali in je na voljo tako za pse kot za muce.

Vsa Arden Grange hrana je prijetnega okusa zaradi visoke vsebnosti kakovostnih maščob, ki so ohranjene z uporabo naravno pojavljajočih se tokoferolov z vitaminom E. Piščančja maščoba, ribja olja in olje iz lanenega semena so vključena v vso hrano za zagotovitev odličnega vira energije in pravilnega razmerja Omega 6 : Omega 3, ki pomaga vašemu psu ali mački ohraniti sijoč in zdravi kožuh. Vir vlaken v vseh hranah Arden Grange so visoko kakovostni pesni rezanci, ki poleg tega, da pomagajo pri prenosu hrane po črevesu, izboljšujejo tudi prebavo v črevesju s hranjenjem celic v steni črevesa. Primarni vir ogljikovih hidratov v vseh prehranah je visoko kakovostna riževa moka, ki je prav tako lahko prebavljiva in ima izredno nizko stopnjo netolerance. Vsa Arden grange hrana vsebuje še izvleček brusnice, ki preprečuje infekcije sečil in pomaga vzdrževati zdrava sečila; nukleotide – naravne kratko-verižne beljakovine, ki posebej koristijo prebavnemu in imunskemu sistemu; pro-biotični FOS in MOS, ki pospešuje nastanek prijazne črevesne bakterije, ki zmanjšuje kopičenje škodljive črevesne flore; izvleček Yucce, ki ima lastnost naravnega antioksidanta in pomaga pri zmanjševanju telesnih vonjav in vonjav iztrebkov ter glukozamin, hodroitin in MSM za zdrav razvoj, rast ali vzdrževanje sklepov, glede na razvojno obdobje psa, v katerem se nahaja.

Vedno večje število psov in mačk postaja občutljivih na določeno vrsto hrane. Na primer, veliko psov trpi zaradi alergije na pšenični gluten, ki vidno poslabša stanje kože in kožuha, kar povzroči močno srbenje. Arden Grange hrana ne vsebuje pšeničnega glutena in je primerna za pse z alergijo na gluten. Naredili smo še en korak naprej in smo iz vse Arden Grange hrane odstranili ovseno moko, ker smo ugotovili, da to povzroča bolj tekoče iztrebke močnih vonjav. Vsa Arden Grange hrana je hipoalergična in ne vsebuje pšenice, soje in mlečnih izdelkov, saj ti lahko povzročijo kožne alergije in prebavne motnje, kar lahko vodi k vedenjskim motnjam.

Lahko ste tudi prepričani, da bo vaš ljubljenček imel popolno uravnoteženo prehrano z optimalno stopnjo vseh hranil in bistvenih vitaminov ter mineralov, ki jih potrebuje za vse stopnje razvoja, rasti in za vse nivoje dela. Arden Grange hrana bo pospešila odlično kondicijo vašega ljubljenčka brez dragih dodatkov za prehrano in brez nevarnosti, ki so povezane z neravnovesjem. Razni dodatki in nadomestila za prehrano pri uporabi hrane Arden Grange niso potrebna in tudi niso priporočljiva. Z uporabo dodatkov k prehrani bi porušili ravnovesje, ki so ga formulirali naši strokovnjaki za vašega psa ali mačko. Mi pri Arden Grange smo upravičeno ponosni na kakovost naših sestavin in kot dodatno zagotovilo lahko navedemo, da so bili naši izdelki pri preverjanju potrjeni kot primerni tudi za človeško prehrano. Celotni izbor naše hrane je izdelan v Veliki Britaniji.

Kako izbrati primerno hrano? Zaradi vse bolj obsežnega izbora popolne suhe hrane, ki je trenutno na razpolago je pomembno, da prepoznate najkakovostnejšo hrano za vašega ljubljenčka. Seznam sestavin katerekoli hrane je najpomembnejša informacija, ki jo lahko najdete na vrečki s hrano. Za skrbnika psa je pomembno, da temeljito preuči seznam sestavin katerekoli hrane, ter s tem zagotovi, da mu je dobro poznano, kaj hrana vsebuje in v kakšnih količinah. Proizvajalci morajo navesti vse svoje glavne sestavine in njihovo količino v padajočem zaporedju. Z drugimi besedami čim višje se pojavi neka sestavina na listi sestavin, toliko več te sestavine je vključeno v celotno sestavo proizvoda.

Naslednjič, ko boste hranili vašega psa ali mačko, poglejte dobro listo sestavin in ne pozabite, da morajo po zakonu biti vse sestavine navedene v padajočem zaporedju, kar pomeni, da je prva navedena sestavina glavni doprinos hrani. Torej, poglejte in ne pozabite, da so vaši psi to, kar jedo – če mislite, da so vaši psi najboljši, a jih tudi prehranjujete najboljše?

Mi smo poskrbeli, da so za naše proizvode izbrane samo surove sestavine najvišje kakovosti.

Mi NISMO dodali sestavin, ki hrano vežejo ali povečajo njeno maso, ker vemo, da mnogi psi trpijo zaradi alergičnih reakcij na določene sestavine hrane in razne dodatke. Naši proizvodi ne vsebujejo tako umetnih barvil, arom ali konzervansov, kot tudi ne pšenice, mlečnih izdelkov, govedine in soje. Vsa hrana Arden Grange je hipoalergenična.

Veliko proizvajalcev doda v hrano sestavine, ki le povečajo njeno maso, vendar pa nimajo nobene hranilne vrednosti, še več, običajno le obremenjujejo prebavni sistem psa ali muce. Pri tem si lahko pomagate z dvema pokazateljema. Eden je priporočena dnevna količina hrane, ki je na običajno navedena na vreči. Več je sestavin, ki povečujejo maso, več ji je potrebni dnevni odmerek hrane. Drugi pokazatelje pa je tudi velikost in sestava iztrebka. Pri kakovostni hrani je iztrebek majhen in trd, saj se večina hranilnih snovi porabi, ko potuje skozi prebavni sistem živali. Pri hranah slabše kakovosti so iztrebki večji in mehkejši, kar se hitro opazi na sprehodih in pri čiščenju pesjakov! Pri tem pa je potrebno nekaj vedeti, da se pri menjavi hrani pogosto pojavijo prebavne težave, ne glede na to, kako kakovostna hrana je, saj se prebavni sistem živali srečuje z novimi sestavinami. Zato je potrebno novo hrano postopoma uvajati in v roku 2 tednov se prebava uredi, tako da so iztrebki normalni.

Pri izbiri primerne hrane je potrebno biti pozoren še na eno stvar. Ljudje pogosto zmotno, da je za popestritev potrebno pogosto menjavati hrano. Žal pa ravno to lahko doprinese k izbirčnosti in neješčnosti psa, za povrhu pa lahko pride do kroničnih prebavnih težav. Zatorej, poiščite primerno hrano za vašega psa, jo primerno uvedite in v kolikor bosta dlaka, kožuh, prebava in na splošno kondicija psa dobra, ne menjujte hrane dokler to res ni potrebno.

Kako izbrati uvesti novo hrano?

Za uspešno spremembo hrane vašega psa priporočamo vzorec prehranjevanja, ki je opisan odspodaj. Dnevni obrok hrane naj bo razdeljen med hrano, ki ste jo uporabljali do sedaj (prvotno hrano), ter novo hrano, katere delež večajte po dnevih, in sicer prva dva dneva zmešate 75% stare hrane in 25% nove hrane, 3. in 4. dan zmešajte skupaj polovico vsake hrane, 5. in 6.dan uporabite le še 25% stare hrane in že 75% nove hrane, po 1 tednu pa lahko v celoti preidete na novo hrano.75% predhodne hrane
25% Arden Grange


50% predhodne hrane
50% Arden Grange


25% predhodne hrane
75% Arden Grange


100% Arden Grange
Še dodatni nasvet za pse, ki niso preveč ješči: Arden Grange je sicer izjemno okusna in na splošno ješča hrana, a za pse, ki na splošno ne jedo radi, lahko uporabite sledeča dva trika

  • Zmanjšajte število priboljškov med dobo uvajanja hrane
  • Za pse navajene na hrano iz konzerv, namočite brikete s toplo vodo
  • Zmešajte jih s kvalitetno pašteto za pse ali pločevinkami mokre hrane.


PREHRANJEVANJE DELOVNEGA PSA Dandanes lahko najdemo pse, ki delajo v mnogih različnih področjih našega življenja, kot na primer psi za slepe, psi za gluhe, policijski psi, lovski psi in razstavni psi. Kljub temu, da imajo ti psi zelo različen življenjski stil, imajo nekaj skupnega pri prehrani – večjo zahtevo po kalorijah. Če ne zadostimo potrebi po kalorijah, bo tak pes preprosto črpal lastne zaloge in bo posledično pričel izgubljati težo, kondicijo, ter bo slabše izvrševal naloge.
Najbolj učinkovit način zadoščanja potrebam delovnega psa je hranjenje s prehrano polno kalorij. Le-ta naj vsebuje relativno visoko stopnjo lahko prebavljive maščobe skupaj s skrbno uravnoteženo količino visoko kakovostnih beljakovin. V obzir je namreč potrebno vzeti, da pasji prebavni sistem bolj učinkovito prebavi in izkoristi živalsko maščobo kot rastlinsko olje.
Koncentrirano, kalorij polno prehrano bo omogočila skrbniku, da bo psa hranil z manjšo količino, kar je velika prednost za delovnega psa, saj bi zaužitje velike količine hrane pred delom škodilo psu in njegovem izvrševanju nalog. Med delovnim obdobjem boste morali postopoma povečevati količino hrane do tiste porcije, ki bo vzdrževala težo psa. Lahko se celo zgodi, da se bo potreba po kalorijah podvojila v primerjavi s tem, kar je pes zaužil pred delovnim obdobjem.
Arden Grange prehrana ustreza vsem potrebam delovnega psa, še posebej primeren je Arden Grange performance, Arden Grange Premium in Arden grange Prestige. Z Arden Grange hrano se prehranjuje nekaj tisoč policijskih, državnih varnostnih in iskalnih psov v Evropi in Aziji, kot tudi nekaj izredno spoštovanih razstavnih psov prvakov. Več policijskih psov v Veliki Britaniji hranijo z Arden Grange kot s katerokoli drugo hrano.
Arden Grange je koncentrirana in izjemno prebavljiva hrana, kar pomeni manjše količine zaužite hrane. Namreč v nasprotju z ljudmi, so psi bolj zadovoljeni z hranljivo vsebino in kalorijami hrane, kot pa z količino zaužite hrane. Več hranljivih dobrot se pridobi z enim gramom hrane Arden Grange kot v primerjavi z enako količino manj kakovostne hrane, ki temelji na žitih. Vsa Arden Grange hrana bo zadovoljila energijskih zahtevam psa v manjših količinah obrokov. To bo vodilo k manjšim iztrebkom z manj močnimi vonjavami, kar je še posebej pomembno, kadar imate večje število psov.